logo
logo
logo
logo

Navigate forward to interact with the calendar and select a date. Press the question mark key to get the keyboard shortcuts for changing dates.

Navigate backward to interact with the calendar and select a date. Press the question mark key to get the keyboard shortcuts for changing dates.

,

Aktuell rese-information p.g.a. coronaviruset

(senast uppdaterad 2020-05-26, 14:02)

Coronaviruset

Det som händer runt omkring i Europa och i andra delar av världen är en så ytterst extrem situation att det enda vi kan göra är att snabbt följa och agera på situationer som inträffar i vissa länder och resmål p.g.a. coronaviruset.

VI BER ER VÄNLIGEN ATT INTE RINGA ELLER SKICKA E-POST OM ER AVRESA ÄR MER ÄN 7 DAGAR FRÅN IDAG – VI KAN FÖR TILLFÄLLET BARA HANTERA AKUTA ÄRENDEN.

Alla officiella beslut som är tagna och som påverkar en resa till en destination och/eller från en avreseort alt ett avreseland, finns att läsa nedan under ”Aktuell situation”.

Denna sida uppdateras löpande, ingen annan officiell information finns, varför vi ber dig vänligen att respektera detta och att läsa denna information noga.
Om din resa inte omfattas av det du kan läsa på denna sidan kommer den, som läget är nu, att ske som planerat.

Vi ber dig åter igen om din förståelse och hjälp i denna extrema situation.

När hanteras ditt ärende?

Vi måste lägga all vår kraft på de kunder som faktiskt påverkas, och vår mycket utökade kundtjänst jobbar nu dygnet runt med att ta hand om alla de ärenden som flödar in, och de gör det, utan undantag, i en tydlig och juridiskt prioriterad ordning:

  • Först hanteras påverkade resor med avresa idag.
  • Därefter hanteras påverkade resor med avresa imorgon, och så vidare…

Alla som påverkas kommer att kontaktas av oss, direkt och personligen – det garanterar vi.

Din resa är inställd – vad händer nu?

Under vilka förutsättningar kan en resa ställas in?

I de fall där officiella myndigheternas rekommendationer leder till att en resa inte kan genomföras så som bokats, är vi ålagda att följa de regler som definieras i Paketreselagen och först försöka finna ett fullgott alternativ.

Om det inte är praktiskt möjligt eller om situationen är av sådan karaktär att vi tillsammans med våra partners på/till/från destinationen inte kan leverera den resa som är utlovad, kommer den att ställas in.

Resan ställdes in – vad händer nu?

Alla beståndsdelarna av er resa förskottsbetalades av oss i samband med att ni slutförde er bokning, och normalt återbetalas inställda resor från leverantörerna snabbt – men som alla blivit varse är detta inte ett normalt läge, utan dess raka motsats.

De flesta hotell och flygbolag håller i denna extrema situation tillbaka återbetalningarna till resebolagen, däribland TripX, och eftersom dessa betalningar styr resebolagens möjligheten att ersätta kunderna, är det tyvärr mycket svårt att förutse när er återbetalning kan ske. Det vi kan förutse, är att det kommer att ta avsevärt mycket längre tid än normalt innan vi kan behandla ärenden gällande återbetalning för inställda/avbokade resor.

Vi beklagar detta och ber om överseende och förståelse.

Du har inte fått någon information om att resan är inställd – vad gäller?

Om det inte föreligger en situation enligt ”Din resa är inställd” ovan och vi kan leverera en bokad resa till en specifik destination, kommer resan att genomföras och vanliga avbokningsregler gäller.

Du har fått erbjudande direkt från flygbolaget att boka om resan

Om ni får erbjudande direkt av flygbolag eller hotell gällande att boka om flygresa eller hotellvistelse som är en del av en paketresa ni köpt av oss, var då medvetna om att ombokning på egen hand resulterar i att köpeavtalet med oss bryts.

Om ni accepterar sådant erbjudande, eller erbjudande att konvertera hela eller del av paketresa (t.ex. flygresa eller hotellvistelse) köpt av oss, till poäng, presentkort eller annat värdebevis med annan leverantör än oss, då är ni inte är berättigade återbetalning i någon form av den resa ni köpt av oss.

Vilka avbokningsregler gäller?

Resor med avbeställningsskydd

Normala avbokningsvillkor. Akut sjukdom som skall verifieras med läkarintyg. Dock så finns det ingen tidsgräns för uppvisande av läkarintyget. Återbetalning sker efter att regelrätt läkarintyg inkommit till TripX.

Vad täcker din försäkring?

Vi rekommenderar alla resenärer att undersöka det reseskydd som ingår i er hemförsäkring. Vänd er till ert försäkringsbolag för specifik information.Allmän information finner ni här:

https://www.konsumenternas.se/forsakring/resa/om-reseforsakringar

Om ni köpt till ERVs reseförsäkring när ni bokade er resa, finner ni information om vad som ingår här:

https://www.tripx.se/reseforsakringar

https://www.erv.se/globalassets/gemensamt/sweden/villkor-m.m/reseforsakring-basplus/villkor/villkor_plus.pdf/

Du har påbörjat din resa och behöver assistans

Om du redan påbörjat din resa och befinner dig på en påverkad destination, rekommenderar vi dig att hålla dig informerad genom UD / Sweden Abroad’s sida (https://www.swedenabroad.se/sv/om-utlandet-f%C3%B6r-svenska-medborgare), lokala myndigheter och ditt flygbolag.

Aktuell situation – vilka länder är påverkade?

Albanien
P.g.a beslut av den albanska regeringen gällande restriktioner i landet, kommer alla resor med avresa inom 7 dagar att ställas in löpande. Berörda kunder blir kontaktade.

Argentina
P.g.a beslut av den argentinska regeringen gällande restriktioner i landet, kommer alla resor med avresa inom 7 dagar att ställas in löpande. Berörda kunder blir kontaktade.

Belgien
P.g.a beslut av den belgiska regeringen gällande restriktioner i landet, kommer alla resor med avresa inom 7 dagar att ställas in löpande. Berörda kunder blir kontaktade.

Brasilien
P.g.a beslut av den brasilianska regeringen gällande restriktioner i landet, kommer alla resor med avresa inom 7 dagar att ställas in löpande. Berörda kunder blir kontaktade.

Bulgarien
P.g.a beslut av den bulgariska regeringen gällande restriktioner i landet, kommer alla resor med avresa inom 7 dagar att ställas in löpande. Berörda kunder blir kontaktade.

Cypern
P.g.a beslut av den cypriotiska regeringen att införa inreseförbud från och med 15 mars, kommer alla resor med avresa inom 7 dagar att ställas in löpande. Berörda kunder är kontaktade.

Danmark (för svenskar med avresa från Danmark)
P.g.a Danmarks nya inreseregler kommer samtliga resor för svenskar (bostadsort i Sverige) som har avresa från Danmark att ställas in löpande 7 dagar framåt i tiden. Berörda kunder är kontaktade.

Danmark (som slutdestination)
P.g.a Danmarks nya inreseregler kommer även samtliga resor med Danmark som slutdestination och avresa inom 7 dagar kommer att ställas in löpande. Berörda kunder är kontaktade.

Egypten
P.g.a beslut av den egyptiska regeringen gällande restriktioner i landet, kommer alla resor med avresa inom 7 dagar att ställas in löpande. Berörda kunder blir kontaktade.

Estland
P.g.a undantagstillstånd utlyst 12 mars kommer alla resor till Estland med avresa inom 7 dagar att ställas in löpande. Berörda kunder är kontaktade.

Frankrike
P.g.a beslut av den franska regeringen gällande restriktioner i landet från och med 16 mars, kommer alla resor med avresa inom 7 dagar att ställas in löpande. Berörda kunder blir kontaktade.

Förenade Arabemiraten
P.g.a beslut om restriktioner i landet från och med 17 mars, kommer alla resor med avresa inom 7 dagar att ställas in löpande. Berörda kunder är kontaktade.

Grekland
P.g.a beslut av den grekiska regeringen gällande restriktioner i landet från och med 16 mars, kommer alla resor med avresa inom 7 dagar att ställas in löpande. Berörda kunder är kontaktade.

Irland
P.g.a beslut av den irländska regeringen gällande restriktioner i landet, kommer alla resor med avresa inom 7 dagar att ställas in löpande. Berörda kunder blir kontaktade.

Island
P.g.a beslut av den isländska regeringen gällande restriktioner i landet, kommer alla resor med avresa inom 7 dagar att ställas in löpande. Berörda kunder blir kontaktade.

Israel
P.g.a Israels krav på karantänlogi kommer samtliga resor till Israel med avresa inom 7 dagar att ställas in löpande. Berörda kunder är kontaktade.

Italien
P.g.a beslut av den italienska regeringen gällande restriktioner i landet, kommer alla resor med avresa inom 7 dagar att ställas in löpande. Berörda kunder blir kontaktade.

Kroatien
P.g.a beslut av den kroatiska regeringen gällande restriktioner i landet från och med 16 mars, kommer alla resor med avresa inom 7 dagar att ställas in. Berörda kunder blir kontaktade.

Litauen
P.g.a. beslut att sätta hela landet i karantän fr.o.m. 16 mars, kommer alla resor till Litauen med avresa inom 7 dagar att ställas in löpande. Berörda kunder är kontaktade.

Lettland
P.g.a beslut om restriktioner i landet från och med 17 mars, kommer alla resor med avresa inom 7 dagar att ställas in löpande. Berörda kunder är kontaktade.

Makedonien
P.g.a beslut om restriktioner i landet från och med 17 mars, kommer alla resor med avresa inom 7 dagar att ställas in löpande. Berörda kunder är kontaktade.

Malta
P.g.a de karantänregler som gäller from 13 mars kommer alla resor till Malta med avresa inom 7 dagar att ställas in löpande. Berörda kunder är kontaktade.

Marocko
P.g.a beslut av den marockanska regeringen gällande inreseförbud till landet från och med 15 mars, kommer alla resor med avresa inom 7 dagar att ställas in löpande. Berörda kunder är kontaktade.

Montenegro
P.g.a beslut av landets regeringen gällande restriktioner på resmålet, kommer alla resor med avresa inom 7 dagar att ställas in löpande. Berörda kunder blir kontaktade.

Nederländerna
P.g.a beslut av den nederländska regeringen gällande restriktioner i landet, kommer alla resor med avresa inom 7 dagar att ställas in löpande. Berörda kunder blir kontaktade.

Norge
P.g.a beslut om restriktioner i landet från och med 17 mars, kommer alla resor med avresa inom 7 dagar att ställas in löpande. Berörda kunder är kontaktade.

Polen
P.g.a nya inreseregler som gäller från och med 15 mars kommer alla resor med avresa inom 7 dagar att ställas in löpande. Berörda kunder är kontaktade.

Portugal
P.g.a beslut om restriktioner i landet från och med 17 mars, kommer alla resor med avresa inom 7 dagar att ställas in löpande. Berörda kunder är kontaktade.

Qatar
P.g.a beslut av landets regeringen gällande restriktioner på resmålet, kommer alla resor med avresa inom 7 dagar att ställas in löpande. Berörda kunder blir kontaktade.

Serbien
P.g.a beslut om restriktioner i landet från och med 17 mars, kommer alla resor med avresa inom 7 dagar att ställas in löpande. Berörda kunder är kontaktade.

Spanien
P.g.a. den spanska regeringens beslut den 14 mars att sätta hela landet i karantän, kommer samtliga resor med avresa inom 7 dagar, till alla destinationer i Spanien, att ställas in löpande. Berörda kunder är kontaktade.

Storbritannien
P.g.a restriktioner beslutade av den brittiska regeringen, kommer alla resor med avresa inom 7 dagar att ställas in löpande. Berörda kunder blir kontaktade.

Thailand
P.g.a beslut av den thailändska regeringen gällande restriktioner i landet, kommer alla resor med avresa inom 7 dagar att ställas in löpande. Berörda kunder blir kontaktade.

Tjeckien
P g a undantagstillstånd utlyst 12 mars kommer alla resor till Tjeckien med avresa inom 7 dagar att ställas in löpande. Berörda kunder är kontaktade.

Turkiet
P.g.a nya inreseregler som gäller från och med 14 mars kommer alla resor med avresa inom 7 dagar att ställas in löpande. Berörda kunder är kontaktade.

Tyskland
P.g.a restriktioner beslutade av den tyska regeringen, kommer alla resor med avresa inom 7 dagar att ställas in löpande. Berörda kunder blir kontaktade.

Ukraina
P.g.a beslut av den ukrainska regeringen gällande restriktioner i landet från och med 17 mars, kommer alla resor med avresa inom 7 dagar att ställas in löpande. Berörda kunder är kontaktade.

Ungern
P.g.a beslut av den ungerska regeringen gällande restriktioner i landet från och med 16 mars, kommer alla resor med avresa inom 7 dagar att ställas in löpande. Berörda kunder blir kontaktade.

USA
P.g.a att USA beslutat at neka inresa för invånare som bor i Schengen kommer samtliga resor till USA att ställas in t o m 13 april. Berörda kunder är kontaktade.

Österrike
P.g.a beslut av den österrikiska regeringen gällande restriktioner i landet från och med 16 mars, kommer alla resor med avresa inom 7 dagar att ställas in löpande. Berörda kunder är kontaktade.

Samtliga andra länder och destinationer
Som läget är nu kommer er bokade resa att genomföras som planerat. Om det skulle bli några förändringar kommer vi att kontakta er direkt och personligen. Standard-avbokningsregler gäller.